Wat is een Geconventioneerde Kinesist?

Als je in België bij een kinesitherapeut langsgaat, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel is de kinesitherapeut geconventioneerd, ofwel is de therapeut gedeconventioneerd. Dit moet duidelijk vermeld worden in de wachtkamer of op de website van de praktijk. Vind je deze informatie niet terug? Via de website van het RIZIV kan je de conventiestatus van alle kinesitherapeuten opzoeken.

Geconventioneerde kinesist

Wat is nu eigenlijk het verschil?

Een geconventioneerde kinesist is een kinesitherapeut die een overeenkomst heeft gesloten met de mutualiteiten in België. Dit betekent dat zij zich houden aan de tarieven die zijn vastgelegd door het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Deze tarieven worden ieder jaar herzien. Hierdoor betalen patiënten minder voor hun behandelingen en krijgen ze een groter deel van de kosten terugbetaald. Een gedeconventioneerde kinesitherapeut kan zijn tarieven vrij bepalen. De terugbetaling is ongeveer 25% minder.

Hoe Vind je een Geconventioneerde Kinesist?

Het vinden van een ervaren en betrouwbare kinesist is eenvoudig via onze website: filter de lijst of kaart met kinesisten door bij de conventiestatus ‘geconventioneerd’ aan te vinken. Je krijgt dan onmiddellijk een volledig overzicht van alle kinesisten in onze database. Onze database blijft groeien, dus het kan zijn dat je op dit moment in jouw regio nog niet alle resultaten vindt.

Lijst geconventioneerde kinesisten

Vind je geen therapeut in de buurt? Vraag dan advies aan je huisarts: Huisartsen hebben vaak een netwerk van zorgverleners en kunnen je doorverwijzen naar een geconventioneerde kinesist. Een andere optie is zelf op zoek gaan via de website van het RIZIV.

Veelgestelde Vragen over Geconventioneerde Kinesisten

Wat is het verschil tussen een geconventioneerde en een niet-geconventioneerde kinesist?
Een geconventioneerde kinesist houdt zich aan de vastgestelde RIZIV-tarieven, terwijl een niet-geconventioneerde kinesist vrij is om zijn of haar eigen tarieven te bepalen.

Worden alle behandelingen vergoed door de mutualiteit?
Niet alle behandelingen worden volledig vergoed, maar geconventioneerde kinesisten zorgen ervoor dat je de maximale terugbetaling krijgt voor de behandelingen die binnen de richtlijnen van het RIZIV vallen.

Hoe vaak kan ik naar een kinesist gaan?
Dit hangt af van jouw specifieke aandoening en de aanbevelingen van je arts of kinesist. Je kinesist zal een behandelplan opstellen dat bij jouw behoeften past. Je vindt meer info hierover op onze FAQ-pagina. Uiteraard kan je onze altijd bereiken via info@kine-vlaanderen.be.