In een notendop

Van: 24/09/24

Tot: 24/09/24

Prijs: €330

Van babymassage tot actieve baby gymnastiek

INHOUD

Tijdens deze opleiding willen we jou in staat stellen om vol vertrouwen mama’s en hun baby’tje te verwelkomen waarbij we via beweging, knuffelturnen, babymassage en babygymnastiek de liefde tussen mama en haar baby’tje laten stromen. We creëren als zorgverlener een veilige haven waar we mama en baby in verbinding kunnen brengen.

Deze opleiding richt zich tot kinesitherapeuten, vroedvrouwen en andere zorgverleners die jonge mama’s en hun baby centraal willen zetten in de zorg die ze aanbieden. Het doel is een goede basis te verschaffen om de pas bevallen vrouw met vragen en bezorgdheden rond de ontwikkeling van haar baby adequaat op te vangen en te begeleiden.

We nemen de motorische ontwikkeling onder de loep waarbij we de verschillende motorische mijlpalen in de spotlight plaatsen waarna we deze theorie over de normale ontwikkeling van het kind gaat omzetten in de praktijk. Binnen het babygym luik word je ondergedompeld in de magische wereld van buiklig, rollen, sluipen en zitten. Je leert de correcte technieken om deze motorische mijlpalen bij baby’s te stimuleren en aan ouders aan te leren.

Je leert ouders preventief en curatief advies geven rond positionering en handling, om de motorische ontwikkeling van haar baby gericht te stimuleren en/of bij te sturen. We bouwen een kader op van waaruit mogelijke motorische ontwikkelingsmoeilijkheden ( voorkeurshouding, overstrekken,hoofdcontrole,..) herkend, aangepakt en/of doorverwezen kunnen worden.

Hiernaast gaan we  aan de slag met een heerlijke babymassage waarbij we ruim de tijd nemen om de skills in te oefenen. Je leert de correcte technieken uit te voeren en aan te leren aan ouders zodat zij er thuis zelf mee aan de slag kunnen. Hiernaast komen er specifieke manuele technieken aan bod om in te zetten bij krampjes of overprikkelde baby’s. 

Binnen de mama-baby-yoga leer je oefeningen om de liefde tussen mama en baby te laten stromen door beweging en aangename relaxatie oefeningen.

LEERDOELEN

Bij het afronden van deze opleiding zullen deelnemers :

  • praktische kennis hebben over de verschillende handelingen, indicaties en contra-indicaties van een babymassage
  • de vaardigheid hebben om baby’s in te bakeren en te laten genieten van badderen in een aangenaam warme en ontspannende tummy tub
  • kennis hebben van de normale ontwikkeling van een baby van 0 tot 6 maanden.
  • motorische moeilijkheden zoals een zwakke hoofdcontrole, voorkeurshouding, plagiocephalie, torticollis, overstrekking en een gebrek aan buikligervaring kunnen  herkennen, aanpakken en indien nodig doorverwijzen naar een pediatrisch kinesitherapeut. 
  • via ouderinstructie rond positionering en handling de pas bevallen mama kunnen begeleiden 
  • de ouders gericht advies kunnen geven rond educatief speelgoed om de motorische ontwikkeling van hun kind te stimuleren.
  • praktische kennis hebben over verschillende mama-baby-yoga-oefeningen
  • een veilige ontmoetingsplek kunnen creëren voor kersverse mama’s in groepsverband met oog op ontspanning en beweging, op het ritme van de baby.

DOCENT

Karen   De Marie);

Karen De Marie

Karen De Marie is afgestudeerd in 2012 als kinesitherapeut met een specialisatie pediatrie. Nadien verdiepte ze zich in de psychomotorische ontwikkeling en neurologische aandoeningen. Al snel werd haar duidelijk dat de motoriek en het welbevinden van het kind, in interactie met de ouders verbonden zijn, waardoor relaxatietherapie (zowel voor kinderen als volwassenen) haar pad kruiste. Door haar eigen ervaring van zwanger te zijn en te bevallen werden er, naast haar eigen kindjes, een nieuwe missie geboren onder de naam ‘Mama Beweegt’.

Als zwangerschapsyogadocente begeleidt Karen De Marie aanstaande mama’s en hun partner tijdens de zwangerschap als voorbereiding op de bevalling. Postnataal zorgt Karen De Marie niet enkel voor een postnatale coaching maar ook voor een babywelness, babyspa en een babymassage, een totaalbeleving voor heel het gezin!

De droom, waar zowel het welzijn van kind als ouder centraal staan, heeft ze waargemaakt in haar multidisciplinaire praktijk ‘De Praktijk Ternat’. Daarbuiten speelt Karen De Marie een actieve rol in het Huis van het Kind Ternat.

DOELGROEP

Kinesitherapeuten, vroedvrouwen en andere zorgverleners

ACCREDITATIE

PQK – Algemeen kinesitherapeutisch -14

PQK – Pediatrische kinesitherapie  (automatisch toegevoegd) – 14

PRIJS

330€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema ‘beroepsspecifieke competenties‘)

INBEGREPEN

Syllabus, lunch en koffiepauze

Locatie:

Organisatie: SmartEducation