In een notendop

Van: 03/05/24

Tot: 03/05/24

Prijs: €340

Thoracic Outlet Syndrome (TOS) : a manual approach

INHOUD

Het thoracic outlet syndrome (TOS), waar neurogene, arteriëele en veneuze structuren kunnen ingekneld raken in de regio tussen de nek en schouder, is een pathologie die we vaak zien in de manuele praktijk. De oorzaken van het thoracic outlet syndrome variëren van anatomische factoren tot trauma en repetitieve bewegingen.

De klachten die een thoracic outlet syndrome kan teweeg brengen bij een patiënt zijn zo wijd verspreid dat een correcte diagnose zeer uitdagend kan zijn. We bekijken binnen deze cursus welke vormen er bestaan van het TOS: neurogeen, vasculair en arteriëel en of we te maken hebben met een ‘true’ of ‘disputed’ TOS.  

We overlopen de complexe anatomie van de schouder/hals regio en welke mogelijke entrapment plaatsen TOS kan veroorzaken.

De cursisten mogen van deze opleiding verwachten dat ze een anatomische opfrissing krijgen van deze complexe regio in het menselijk lichaam. We bekijken hoe we elk aspect van de verschillende poorten kunnen beïnvloeden met onze manuele technieken. De cursisten mogen een brede waaier aan technieken verwachten gaande van mobilisaties en manipulaties thv cervicothoracale wervelzuil en eerste rib, tot myofasciale release technieken op bijvoorbeeld de mm. scaleni en nog veel meer.

We blijven binnen deze cursus niet bij de lokale structuren maar kijken ook bijvoorbeeld naar hoger gelegen structuren (de cervicale fasciën en TMJ) alsook naar lager gelegen structuren (positie van het bekken en het diafragma) en welke invloed deze op de cervicothoracale regio kan hebben.

Op het einde van deze hands-on cursus moet de cursist een betere notie hebben van TOS-klachten en hoe deze te diagnosticeren binnen de manuele praktijk. Cursisten mogen ook een extra bagage aan nieuwe technieken verwachten die hij/zij kan toepassen in de praktijk.

LEERDOELEN

  • Cursisten kennen de anatomie in de hals-schouderregio
  • Cursisten herkennen de symptomen van TOS-klachten
  • Cursisten kennen het verschil tussen de verschillende soorten TOS-klachten
  • Cursisten kunnen alle structuren in de hals-schouderregio adequaat onderzoeken.
  • Cursisten kunnen alle structuren in de hals-schouderregio adequaat behandelen.
  • Cursisten zien hoe hoger en lager gelegen structren de cervicothorcale regio kunnen beïnvloeden

Locatie: Leuven – Waves

Organisatie: SmartEducation