In een notendop

Van: 27/09/24

Tot: 27/09/24

Prijs: €330

Schrijfmotorische therapie: In de greep van de pen!

INHOUD

Deze cursus is geschikt voor therapeuten met interesse in de schrijfmotoriek van startende en gevorderde schrijvertjes. Samen gaan we kijken hoe we kinderen kunnen ondersteunen in het aanleren en automatiseren van deze belangrijke vaardigheid. In het theoretische gedeelte bekijken we samen wat er nodig is om tot een goed schrijfproces en schrijfproduct te komen.  

  • Waar kan je op letten? 
  • Wat zijn de meest voorkomende struikelblokken? 
  • Hoe maak je van schrijfwerk een fijn leermoment?

Tussendoor komen er heel wat praktische voorbeelden en tips aan bod, waar je na de opleidingsdag onmiddelijk mee aan de slag kan.  

In het praktische gedeelte zullen we samen enkele oefeningen uitwerken, materialen onder de loep nemen en bekijken welk schrijf(hulp)middel je best gebruikt voor welk kind. We gaan aan de slag met spel-en oefenmateriaal en kijken hoe we dit kunnen inzetten binnen onze therapie. Door middel van casussen wordt er bekeken hoe je vertrekkend vanuit een assessment een oefenprogramma op maat van het kind kan uitwerken. 

LEERDOELEN

Na afloop van deze cursus weet je:

  • De voorwaarden om tot een goed schrijfproces te komen.
  • Welk de meest voorkomende moeilijkheden zijn bij het schrijfproces en hoe je hier in therapie een oplossing bij kan bieden.
  • Welke hulpmiddelen je kan inzetten.
  • Welke assessments en observatieslijsten je kan gebruiken.
  • Hoe je van schrijfwerk een fijn leermoment maakt.

DOCENT

Karolien  Casteels);

Karolien Casteels

Karolien Casteels startte haar carrière als kleuterleidster en studeerde nadien af als ergotherapeut aan AP Hogeschool Antwerpen. Reeds tijdens de opleiding richtte ze zich vooral op kinderen met een atypische leerontwikkeling en verdiepte ze zich verder in schrijfmotoriek, sensorische integratie, basale stimulatie en executieve functies. De keuze om verder te werken met kinderen was dan ook een evidentie. Ze deed ervaring op in zowel regulier als bijzonder onderwijs. Een zorgfunctie in het onderwijs werd al snel gecombineerd met een praktijk voor kinderen met een atypische ontwikkeling. Daarnaast geeft Karolien wobbelturnen in vroedvrouwenpraktijk De Wolk en begeleid ze studenten ergotherapie in de eindmeet naar hun diploma. Met ‘Ergo-lien’ wil ze niet alleen kinderen maar ook hun ouders en de wijde omgeving meenemen in de verdere ontwikkeling van het kind.

Hanne  Wouters);

Hanne Wouters

Hanne Wouters studeerde af als Master in de Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met specialisatie pediatrie. Geboeid door alles wat met psychomotoriek te maken heeft, volgde ze nadien nog een opleiding psychomotoriek en remedial teaching. Na enkele jaren gewerkt te hebben in de praktijk van Marc Litière startte ze in 2019 haar eigen multidisciplinaire praktijk te Kampenhout, Kinepraktijk Kampenhout-Berg.. Hier werkt ze dagelijks met (toekomstige) mama’s, baby’s en kinderen. Ze haalt veel voldoening uit het zien groeien van kinderen en hun te mogen ondersteunen in hun ontwikkeling. Enthousiasme, creativiteit en plezier in bewegen zijn voor haar belangrijke peilers tijdens de therapie. Verder hecht ze veel belang aan de samenwerking met de ouders en de school. Vandaar startte ze in 2021 samen met Karolien Casteels met infosessies en webinars om hun kennis en praktijkervaring te delen met ouders, (zorg)leerkrachten en therapeuten.

DOELGROEP

(pediatrische) kinesitherapeuten en ergotherapeuten

ACCREDITATIE

Pro-Q-Kine, Pediatrische kinesitherapie    14  

Pro-Q-Kine, Algemeen kinesitherapeutisch   14

PRIJS

330€ (excl btw), 30% korting indien betaling m

Locatie: Gent – De Punt

Organisatie: SmartEducation