In een notendop

Van: 23/09/24

Tot: 23/09/24

Prijs: €340

Recovery bij sporters – myofasciale technieken

INHOUD

“We have to learn to recover as hard as we train.”

Herstel vormt een essentieel onderdeel van het periodiseringsplan van een sporter of atleet. We ontdekken hoe voeding-, slaap-, beweging- en stresspatronen met elkaar verbonden zijn en hoe deze factoren van invloed zijn op herstel en prestatie. Naast het theoretisch verdiepen in de herstelwetenschap, richten we ons uitgebreid op het aanleren van praktische manuele technieken en het verkennen van myofasciale behandelvaardigheden.

We onderzoeken ook in hoeverre fitness & health wearables ons informeren over de behoefte aan herstel na inspanning en duiken in de methodologie van stressbelasting en hun bijhorende toepassing in de topsport wereld.

In deze cursus gaan we te werk volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten, gecombineerd met relevante ervaring in evidence-based practice.

LEERDOELEN

  • Kunnen toepassen van manuele technieken die gericht zijn op myofasciale recuperatie.
  • Het begrijpen van de pathofysiologie en behandelen van myofasciale pijn bij sporters.
  • Begrijpen de functionele toestand en de weergave van herstel binnen verschillende biologische systemen van het lichaam.
  • In staat zijn specifieke stressbelastingen op te leggen en voorbeelden te begrijpen die hieraan bijdragen.
  • Begrijpen van herstelstrategieën om het beheer van verschillende soorten stressload te ondersteunen.
  • Begrijpen van voedingsstrategieën die helpen bij het herstel.

DOCENT

Loes  Meulemans);

Loes Meulemans

Loes Meulemans is afgestudeerd aan de KU Leuven als sportkinesitherapeut en legde nadien een veelzijdig pad binnen de sportwereld. Meteen na haar studie startte ze op het Sport Medisch Advies Centrum (KU Leuven) van waaruit ze werkte als hoofdkinesitherapeute voor OHL Woman en startte ze ook als kinesitherapeut bij het Lifesaving Team Belgium. Loes lanceerde tevens haar eigen praktijk GRINTA in Leuven. Ze voltooide de opleidingen Dry Needling, BFRT, Sports taping, FIFA Medical, EXOS Sports Recovery en manuele osteopathie aan de IAO. Jaarlijks doceert Loes ook de cursus sporttaping bij Vejos.

De naam van haar praktijk GRINTA weerspiegelt niet alleen haar toewijding aan haar vak, maar ook haar vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Loes begeleidt momenteel topsporters van allerlei disciplines en niveaus, variërend van sportrevalidatie in Leuven tot internationale trainingsstages in Australië. Ze specialiseert zich in return-to-sport revalidatie, sportpreventie, performance en screening, waarbij recovery een cruciale rol speelt. Daarnaast is ze ook actief bij de Vlaamse Atletiek Liga en bij volleybalclub Asterix Avo.

DOELGROEP

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, artsen,…

ACCREDITATIE

In aanvraag

PRIJS

340€(excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema ‘beroepsspecifieke competenties‘)

INBEGREPEN

Syllabus, lunch en koffiepauzes

Locatie: Leuven – Waves

Organisatie: SmartEducation