In een notendop

Van: 12/09/24

Tot: 12/09/24

Prijs: €66

PowerTalk: Clinical cases in Sports Physiotherapy – verscherp je denken

INHOUD
In deze PowerTalk zullen we dieper ingaan op aparte casussen binnen de sportkinesitherapie en de intrigerende wereld van klinisch redeneren en de complexe denkprocessen die daarbij komen kijken. Als sportkinesitherapeut sta je vaak voor uitdagende situaties, zoals plotse klachten en pijntjes van atleten waar jij, soms zelfs van op afstand zonder klinisch onderzoek, dan een finale diagnose op moet kleven. Daarnaast kun je geconfronteerd worden met verwijzingen waarbij je intuïtief aanvoelt dat de medische diagnose niet volledig in lijn ligt met jouw eigen professionele inschatting. Vaak is er ook de factor tijdsdruk waardoor er niet alle beschikbare onderzoeken gedaan kunnen worden en er zeer snel een werkhypothese moet volgen en behandeling opgestart worden.

Dit webinar is samengesteld door Prof dr. Stijn Bogaerts (UZ Leuven), speciaal voor SmartEducation, om sportkinesitherapeuten te voorzien van de nodige tools en inzichten om effectief om te gaan met dergelijke scenario’s. We verkennen methoden om klinisch redeneren te versterken, zodat je zelfverzekerd kunt reageren op vragen en situaties die buiten de traditionele scope vallen. Aan de hand van een aantal boeiende casussen ontwikkel je vaardigheden en vergroot je vermogen om doordachte beslissingen te nemen, terwijl je vertrouwt op zowel je professionele opleiding als je intuïtie.
LEERDOELEN
Bij deelname aan deze PowerTalk zal je:

Inzicht verwerven in verschillende processen die doorlopen worden tijdens klinisch redeneren
De beperkingen van reductionistisch denken inzien, en complexiteit durven aanvaarden
Het belang van het pokerspel snappen in klinisch redeneren
Op basis van anamnestische factoren het meest waarschijnlijk aangedane weefsel bij een blessure kunnen inschatten
Met kleine tips en tricks het klinisch onderzoek vanuit differentieel diagnostisch perspectief sterker kunnen gebruiken
Sterker in je schoenen staan om snel een juiste (of juistere) beslissing te nemen binnen je sportpraktijk of sportmedische begeleiding van sporters en atleten
DOCENT

Stijn Bogaerts

Prof. Dr. Stijn Bogaerts is als staflid verbonden aan de dienst fysische geneeskunde en revalidatie van UZ Leuven. Hierbij is hij werkzaam te Pellenberg alsook op het Sportmedisch Adviescentrum (SMAC) op de campus van de faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen in Leuven. Als sportarts verzorgt hij op het SMAC onder andere de medische begeleiding van verschillende topsportscholen (voetbal, volleybal, …) en is hij betrokken als team-arts bij volleybal-team Asterix Avo. In de zomercampagnes begeleidt hij onder andere nationale volleybal-ploegen Yellow Tigers en Red Dragons. Dit klinische werk combineert Stijn Bogaerts met wetenschappelijk onderzoek naar diagnostiek en behandeling van spier- en peesletsels, alsook revalidatie van courante sportblessures.
DOELGROEP
Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, (sport)artsen,…
ACCREDITATIE
Pro-Q-Kine – Algemeen kinesitherapeutisch: 4
PRIJS
66€ (excl. btw)
INBEGREPEN
Syllabus (digitaal), uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname

Locatie: Online

Organisatie: SmartEducation