In een notendop

Van: 25/04/24

Tot: 25/04/24

Prijs: €280

PEESLETSELS EN HUN EIGENAARS – een brede blik op tendinopathie (HERENTALS 2024)

Over de cursus

In deze ééndaagse opleiding ‘Peesletsels en hun eigenaars’ nemen Kevin Kuppens & Tom Borgers een diepe duik in de recente inzichten in (patho-)fysiologie, diagnose en differentiaal diagnose én de multifactoriële behandeling van tendinopathieën van het onderste en het bovenste lidmaat.

Met deze cursus proberen ze u een betere greep te doen krijgen op wat belangrijk en minder belangrijk is in de diagnose van peesletsels. Hoe de behandelingsmodaliteiten verschillend en gelijklopend kunnen zijn voor pezen van het onderste en bovenste lidmaat. Hoe de behandeling moet aangepast worden doorheen de revalidatie met adequate evolutie en hoe eigenaardigheden van de pathologie en de eigenaar roet kunnen gooien in uw therapie.

Deze informatieve en praktisch gerichte cursus zal u nieuwe inzichten verschaffen die u onmiddellijk bij uw patiënten kan toepassen ter verbetering van de outcomes in de fascinerende wereld van peesproblematiek.

Tijdens de cursus komende volgende topics aan bod:

 • Histologie, fysiologie en pathofysiologie van pezen
 • Pijnmechanismen
 • Het belang van de eigenaar met oog voor intrinsieke en extrinsieke risicofactoren
 • Algemene & specifieke aspecten van het klinisch onderzoek bij tendinopathie
  • bovenste lidmaat: rotator cuff tendinopathie, long head biceps tendinopathie & tenniselleboog
  • onderste lidmaat: gluteaal tendinopathie, patella- en quadricepstendinopathie, achillespees tendinopathie en fasciitis plantaris
 •  Algemene & specifieke aspecten van behandeling bij tendinopathie
  • bovenste lidmaat: rotator cuff tendinopathie, long head biceps tendinopathie & tenniselleboog
  • onderste lidmaat: gluteaal tendinopathie, patella- en quadricepstendinopathie, achillespees tendinopathie en fasciitis plantaris

Kevin Kuppens (PT, PhD)

Kevin Kuppens is kinesitherapeut met speciale interesse voor sportkinesitherapie & schouderproblematiek. Als onderzoeker is hij verbonden aan de Universiteit Antwerpen (B) en de Vrije Universiteit Brussel (B). Hij behaalde in juli 2020 zijn doctoraatstitel met een proefschrift over chronische schouderpijn meer specifiek bij sporters en muzikanten. Hij is (co-)auteur van een verschillende papers in internationale peer-reviewed tijdschriften. Hij heeft onderwijsopdrachten binnen onder andere de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UA) die veelal kaderen in de musculoskeletale actieve revalidatie. Als clinicus is Kevin oprichter en mede-eigenaar van de gespecialiseerde praktijk Kinecoach te Herentals (B) en het multidisciplinaire Next – Rehab and Performance met Next Academy als educatieluik. Hij is tevens voorzitter van Schoudernetwerk Vlaanderen VZW en lid van de internationale onderzoeksgroep Pain In Motion.
 

Tom Borgers (PT, MSc)

Tom Borgers studeerde af in 2006 aan optie musculoskeletale kinesitherapie van de KULeuven en de postgraduaat opleiding manuele van UGent (2007) en volgde verschillende nationale en internationale bijscholingen. De laatste 10 jaar is hij actief als musculoskeletale kinesitherapeut in een multi-disciplinaire groepspraktijk waar hij zich toelegt op zijn voorliefde voor sportrevalidatie met in bijzonder ligamentaire en peesletsels van het onderste lidmaat.
 
 

Locatie: QBic (NIEUW ADRES), Fraikinstraat 36, 2200 Herentals

Organisatie: Next Academy