In een notendop

Van: 16/04/24

Tot: 16/04/24

Prijs: €330

Move for Parki-cipation

 

”Hoe groepstherapie implementeren in de revalidatie van Parkinsonpatiënten.” Wereldwijd is de ziekte van Parkinson de snelst groeiende neurologische aandoening. De positieve effecten van beweging zijn uitgebreid gedocumenteerd. Meer nog: er is steeds meer bewijs dat beweging en oefentherapie een neuroprotectief en ziekte-remmend effect hebben. Een actieve levensstijl is dus een onmisbare pijler naast een degelijk medicatiebeleid. Maar het creëert ook een uitdaging voor de zorgverlening om een therapie-aanbod te ontwikkelen dat Parkinsonpatiënten motiveert om levenslang actief te blijven én tegelijk afgestemd is op de noden van de patiënten. Een variëteit aan groepslessen lijkt aan deze noden te kunnen beantwoorden en de voordelen van lotgenotencontact en community building zijn onmiskenbaar een meerwaarde. Dit bewijst het grote succes van initiatieven zoals onder andere parkinsonboksen en parkinsondansen dat wereldwijd steeds meer aan interesse wint. Tijdens deze praktische cursus dag komen verschillende therapievormen aan bod die zich uitstekend lenen voor groepssessies. Er worden 4 workshops aangeboden waarin in kleine groep zal gewerkt worden rond deze topics :
  1. Boksen
  2. Dansen
  3. Handmotoriek
  4. Cognitief-motorische therapie

LEERDOELEN

Deze cursus biedt:
  • Inzicht in de wetenschappelijke evidentie voor groepstherapie bij Parkinson patiënten en de meerwaarde van community-building.
  • Tools voor het opstarten en organiseren van groepstherapie in je eigen praktijk of centrum.
  • Inspiratie rond boks-, dans-, handvaardigheid-, en cognitieve therapie bij parkinsonpatiënten met een duidelijk geïllustreerde syllabus.
  • Inclusie- en exclusiecriteria voor deelname aan groepssessies.

DOCENT

Liesbeth Münks & Team M

Deze opleiding wordt gedoceerd door Parkinson-experte Liesbeth Münks samen met haar collega’s van Praktijk M (Bilzen).

DOELGROEP

Deze opleiding richt zich op alle kinesitherapeuten die geïnteresseerd zijn in de praktische uitwerking van groepslessen bij Parkinsonpatiënten, ergotherapeuten. Voor meer theoretische achtergrond over het ziektebeeld en kinesitherapeutische behandeling van Parkinsonpatiënten verwijzen we graag naar de opleidingen “Blijven bewegen bij Parkinson” en “Parkinson Doorgrond

ACCREDITATIE

PQK – Algemeen kinesitherapeutisch – 14 PQK – Neurologische kinesitherapie (automatisch toegevoegd) – 14

Locatie: Leuven – Sporthal Bertem

Organisatie: SmartEducation