In een notendop

Van: 20/09/24

Tot: 20/09/24

Prijs: €340

Lower limb overuse injuries: van shin splints tot stressfractuur

INHOUD

‘Lower limb overuse injuries’ zijn een vaak voorkomend probleem bij duursporters, maar worden ook regelmatig aangetroffen bij andere sporters die een plotse verandering in belasting doormaken.

Het grootste probleem in de klinische praktijk is dat deze letsels vaak te laat of zelfs niet herkend worden. Bovendien bestaat er een hoog risico op herval wanneer de revalidatie niet optimaal verloopt.

Tijdens deze opleidingsdag worden de multifactoriële pathofysiologie en risicofactoren van oa shin splint en stressfracturen in kaart gebracht. Bijzondere aandacht zal hierbij besteed worden aan Relative Energy Deficiency Syndrome (RED-S). Vervolgens worden handige tips aangereikt waarmee je aan de slag kan bij het herkennen en het stellen van een accurate classificatie en differentiaal diagnose van de meest voorkomende overbelastingsletsels van de onderste extremiteit. Denk hierbij aan het onderscheid tussen bijvoorbeeld het mediaal tibiaal stress syndroom versus compartiment syndroom ter hoogte van het onderbeen, of aan stressfracturen ter hoogte van het bovenbeen, onderbeen en voet. Vervolgens worden de laatste wetenschappelijke bevindingen naar de klinische praktijk vertaald en worden diverse behandelingsmodaliteiten toegelicht, revalidatieschema’s uitgewerkt en oefentherapie voorgesteld. Er is teven voldoende ruimte voor het inoefenen van deze praktische skills.

LEERDOELEN

  • Inzicht in de risicofactoren voor ontstaan en herval van ‘lower limb injuries’
  • Differentiaal onderzoek mbt shin splints en stressfracturen
  • Klinische tests kennen en kunnen toepassen voor het herkennen van shin splints en stressfracturen
  • Ernst kunnen inschatten op basis van locatie van de stressfractuur.
  • Individueel aangepast revalidatieschema en load management kunnen toepassen afhankelijk van de ernst van het overbelastingsletsel.
  • Gepaste oefentherapie kunnen aanreiken in functie van de aard en locatie van de blessure.

DOCENT

Thalia  Kindt);

Thalia Kindt

Thalia Kindt is Msc. Lichamelijk Opvoeding en Bewegingswetenschappen en Msc. Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (KU Leuven). Ze werkte verscheidene jaren bij GRIT Belgian Sports Clinic in Leuven waar ze ervaring opdeed bij atletenpopulaties van verschillende sporten (kayak, wielrennen, atletiek, gymnastiek,…). Sinds september 2021 startte ze haar klinische werkzaamheden in het Sportmedisch Adviescentrum van de KU Leuven. Ze combineert haar klinisch werk met het doceren van verschillende praktijkvakken binnen de opleiding kinesitherapie. Daarnaast is ze lid van de centrale paramedische werking en topsportcommissie van de Vlaamse AtletiekLiga. Sinds enkele jaren begeleid ze ook atleten van Team Belgium op stage of kampioenschappen i.o.v. het BOIC. De combinatie van de interesse in het onderste lidmaat en een hart voor uithoudingssporten, brengt ze samen in deze cursus.

DOELGROEP

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, osteopaten, podologen, personal trainers,…

ACCREDITATIE

Pro-Q-Kine,Manuele therapie –  14          

Pro-Q-Kine, kinesitherapeutisch  – 14             

 

PRIJS

340€, 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema ‘beroepsspecifieke competenties‘)

INBEGREPEN

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Locatie: Gent – De Punt

Organisatie: SmartEducation