In een notendop

Van: 16/09/24

Tot: 16/09/24

Prijs: €330

Injury Prevention in Recreational Running

INHOUD

Get fit, run it! Running is dé sport bij uitstek geworden die men gaat beoefenen om te streven naar een betere gezondheid. Maar al te vaak worden recreatieve lopers geconfronteerd met overbelastingsletsels van het bewegingsapparaat. Gezondheidsprofessionals (artsen, kinesitherapeuten, personal trainers, …) worden vandaag dan ook steeds vaker geconsulteerd om dit te voorkomen i.p.v. te genezen. Deze opleidingsdag heeft daarom als doel om concrete handvaten aan te reiken hoe je aan de slag kan gaan in de praktijk met deze niet-gekwetste recreatieve loper.

In de voormiddag schetsen we een duidelijk beeld van mogelijke pitfalls bij verschillende subgroepen (oa. ‘the female runner’, ‘the master runner’, …) van recreatieve lopers. We gaan uitgebreid in op testings die deze kunnen bloot leggen en hoe je vanuit deze resultaten, via een klinisch redeneerproces, concrete oefendoelstellingen kan formuleren. Deze belangrijke skills worden aangevuld met minstens even belangrijke basisrichtlijnen rond load management, loopschema’s en wetenschappelijke bekrachtiging of ontkrachting van loopmythes.

In de namiddag gaan we tal van oefeningen demonstreren en praktisch inoefenen. We vertrekken vanuit concrete casuïstiek uit de praktijk, geïllustreerd met beeldmateriaal van specifieke testings. Zo leer je op basis van de geformuleerde doelstellingen realistische oefenschema’s opstellen die de kans op loopgerelateerde letsels sterk verminderen!

LEERDOELEN

  • Inzicht in de valkuilen bij verschillende groepen van recreatieve lopers
  • Praktisch uitvoeren en beoordelen van klinische tests
  • Beheersen van het klinisch redeneerproces dat testresultaten vertaalt naar concrete oefendoelstellingen
  • Kennis en praktisch toepassen van diverse oefeningen om deze doelstellingen te vertalen naar een specifiek oefenschema
  • Beoordelen en finetunen van het evenwicht tussen belastbaarheid en belasting van de recreatieve loper

DOCENT

Nele  Lievens);

Nele Lievens

Nele Lievens is Master in de Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen (KU Leuven) en specialiseerde zich in musculoskeletale aandoeningen oa via het Postgraduaat in de Manuele Therapie en Sportkinesitherapie (KU Leuven). Nele is werkzaam in Groepspraktijk Blink te Leuven en in Kine-Bertem waar ze reeds 5 jaar ervaring opbouwde als kinesitherapeut met een bijzondere interesse in loopgerelateerde letsels. Nele Lievens maakt deel uit van het medisch team van de Vlaamse Atletiekliga. Hierdoor is ze betrokken bij screeningactiviteiten en begeleidt ze atleten op stages en kampioenschappen in binnen- en buitenland. Daarnaast begeleidt ze als sportkinesitherapeut het ‘f-sport promotions’-team voor afstandlopers.

DOELGROEP

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, personal trainers, sportartsen, podologen,…

ACCREDITATIE

Pro-Q-Kine, Manuele therapie   14          

Pro-Q-Kine, Pro-Q-Kine – Algemeen kinesitherapeutisch     14

PRIJS

330 euro excl. btw, 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema ‘beroepsspecifieke competenties‘)

INBEGREPEN

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Locatie: Mechelen – De Nekker

Organisatie: SmartEducation