In een notendop

Van: 12/09/24

Tot: 13/09/24

Prijs: €680

Healthy, Fit & Informed Pregnant

INHOUD
Tijdens deze 2-daagse cursus ontwikkel je kennis en vaardigheden hoe je vrouwen kan ondersteunen en begeleiden om fit, gezond en geïnformeerd zwanger te zijn. Een gezonde levensstijl is belangrijk, zeker tijdens de zwangerschap. Het zorgt voor minder complicaties en het heeft een positieve invloed op de gezondheid van de baby en op de bevalling zelf.

Bij de zwangerschapskine wordt er dieper ingegaan op de aanpassingen van het vrouwelijk lichaam aan de zwangerschap. Het verloop van een zwangerschap, de prenatale opvolging en de bevalling komen uitgebreid aan bod.  Er worden technieken aangeleerd hoe je een zwangere vrouw kan voorbereiden op de arbeid en de bevalling. De verschillende fasen van de arbeid worden toegelicht.

Op dag 2 ontwikkel je inzicht in de verschillende trainingsmogelijkheden rond perinatale kinesitherapie en de trainingsopbouw tijdens de zwangerschap.  Naast het theoretische gedeelte, komt een praktisch gedeelte aan bod met oefeningen geïnspireerd door kracht- en cardiotraining,  zwangerschapsyoga en -pilates. Deze praktijk wordt opgebouwd volgens de nieuwste bevindingen, uit de wetenschappelijke literatuur.

Naast beweging wordt aandacht gegeven aan onder andere voeding en ontspanning tijdens de zwangerschap.
LEERDOELEN
Na deze 2-daagse opleiding perinatale kinesitherapie heeft de deelnemer inzicht in :

Het verloop van een zwangerschap
De fysiologische veranderingen van het vrouwelijke lichaam tijdens de zwangerschap en de prenatale opvolging.
De verschillende fasen van de arbeid en bevalling en de rol van hormonen
Oefeningen en informatie rond hoe je vrouwen kan voorbereiden op arbeid en bevalling
Trainingsmogelijkheden, oefeningen en informatie in de verschillende fases van de zwangerschap
Evidence-based levensstijl advies voor zwangere vrouwen
Zwangerschapskwaaltjes voorkomen en/of ondersteunen
Voordelen van gezonde levensstijl en beweging voor moeder en kind
Doorverwijzen en multidisciplinaire samenwerking
Een compleet pakket rond zwangerschapskine dus!
DOCENT

Liesbeth De Feyter

Liesbeth De Feyter studeerde in 2013 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, met als optie sportkinesitherapie, aan de VUB. In 2014 behaalde ze haar postgraduaat manuele therapie aan de KU Leuven. De jaren nadien specialiseerde ze zich in perinatale kinesitherapie en bekkenbodemreëducatie, evenals female runners. Liesbeth is leergierig en blijft jaarlijks opleidingen volgen rond deze topics.

Na 2 jaar ervaring op te hebben gedaan in een sportpraktijk startte Liesbeth in 2015 haar eigen praktijk op in Sint-Joris-Winge. Liesbeth richt zich op de perinatale kinesitherapie, bekkenbodemreëducatie, bekkenproblematiek en sportkinesitherapie. Door haar passie in het vrouwelijke, sportende mamalichaam richtte ze in 2018 Mama’s Fit op. Hiermee wil Liesbeth de gap opvullen tussen de postnatale kinesitherapie en het bereiken van het sportdoel van de mama enerzijds en mama’s stimuleren om te blijven bewegen tijdens de zwangerschap tot lang erna anderzijds. Daarnaast geeft Liesbeth lesjes om mama’s te laten ervaren hoe fijn het is om te sporten samen met de baby. Door haar voorliefde voor het lopen richt ze zich eveneens op het begeleiden van beginnende en ervaren loopmama’s.

Hanne Manshoven

Hanne Manshoven is vroedvrouw in hart en ziel sinds 2010 (UCLL, opleiding vroedkunde). Na de bachelor opleiding vroedkunde, combineerde ze werken op de verloskamer en materniteit in de Europaziekenhuizen Sint-Elisabeth & Sint-Michel met de opleiding tot leerkracht. Vervolgens ging ze snel aan de slag als docente vroedkunde aan de Erasmushogeschool in Brussel. Door zelf kinderen te krijgen, werd het belang van een vroedvrouw tijdens het volledige proces van zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en in de eerste onzekere stappen in het moederschap haar nog duidelijker. Dromen waren groot en vroedvrouwen rondom haar werkten motiverend om de stap richting zelfstandige vroedvrouw worden te zetten. Hanne Manshoven startte haar eigen praktijk en deze groeide tot het gezellige Moederhuis, waar ze samen met 2 collega vroedvrouwen koppels begeleidt in het hele proces rond zwangerschap, geboorte en ouderschap. 
DOELGROEP
Deze opleiding richt zich enerzijds op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden van behandelen van vrouwen tijdens de zwangerschap. Anderzijds geeft deze opleiding voor reeds gespecialiseerde kinesitherapeuten aanvullende kennis en inspiratie.
ACCREDITATIE
PQK – Algemeen kinesitherapeutisch – 24

PQK – Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie (automatisch toegevoegd) – 28
PRIJS
680€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema ‘beroepsspecifieke competenties’)
INBEGREPEN
Syllabus, lunch en koffiepauzes.
EXTRA INFO
Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject. 

Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.

 

Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.  

In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.

In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.

Locatie: Gent – De Punt

Organisatie: SmartEducation