In een notendop

Van: 21/09/24

Tot: 21/09/24

Prijs: €330

Exercise Therapy in Cycling

INHOUD

De wielersport (met al zijn verschillende disciplines) wordt meer en meer beoefend door de brede bevolking met het oog op het verbeteren van zijn/haar fysieke gezondheid. Steeds vaker wordt daarbij ook gestreefd naar een zo goed mogelijke ‘performance’, zowel bij de startende als bij de doorwinterde wielertoerist of wielrenner. Een degelijke begeleiding van deze populatie is dan ook essentieel. De hamvraag van deze cursusdag is dan ook : ‘Hoe maak je een sportspecifiek preventie-, stabilisatie en krachtschema op maat voor een wielrenner?’

Tijdens deze cursusdag krijg je meer inzicht in de specifieke oefentherapie, opgesteld op basis van de mechanische eigenschappen en vereisten van het wielrennen.  Startend vanuit een specifieke screening van de wielrenner maken we een analyse van de ‘weak links’ op vlak van stabiliteit, kracht en mobiliteit. We gaan in op de testprotocollen die deze kunnen bloot leggen en hoe je vanuit die resultaten, via een klinisch redeneerproces, concrete oefendoelstellingen kan formuleren.

In de namiddag gaan we tal van oefeningen demonstreren en praktisch inoefenen. We vertrekken vanuit concrete casuïstiek uit de praktijk, geïllustreerd met beeldmateriaal van specifieke testen. Zo leer je op basis van de geformuleerde doelstellingen realistische en sportspecifieke oefenschema’s opstellen.

Deze aangeboden kracht- en mobiliteitsoefeningen kunnen ook gebruikt worden voor de wielrenner die op zoek is naar pure prestatiebevordering en/of een doelgericht ‘off-season’-krachtprogramma.

Deze cursusdag is voornamelijk gericht op kinesitherapeuten en trainers die geregeld werken met wielrenners/wielertoeristen en notie hebben van de de basisprincipes van bikefitting.

LEERDOELEN

  • Inzicht in de fysieke mechanische sportspecifieke vereisten van het wielrennen.
  • Inzicht in de voordelen van kracht- en stabilisatietraining bij wielrenners.
  • Het begrijpen van de meest relevante spierwerking tijdens het wielrennen.
  • Praktijkgerichte biomechanische screening leren uitvoeren van de wielrenner in functie van de specifieke vereisten van deze sport.
  • Inzicht krijgen in mogelijke weak links, zowel op gebied van mobiliteit, stabiliteit als kracht.
  • Blessurepreventief en/of prestatiebevorderend oefenschema leren opstellen op maat van de wielrenner.

DOCENT

Jurre  Geentjens);

Jurre Geentjens

Jurre Geentjens behaalde in 2016 zijn master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de KU Leuven en nadien zijn postgraduaat manuele therapie aan de UGent.  Hij is als zelfstandig therapeut werkzaam in het Rehab & Sportscenter te Zoersel waar hij voornamelijk actief werkt met sporters (fietsers, volleyballers, voetballers, …). In de sportwereld draaide hij heel wat jaren mee als kinesitherapeut van Asterix Avo Beveren en als kinesitherapeut van de Belgian Yellow Tigers. Sinds 2019 is hij ook deeltijds aangesteld op de Thomas More hogeschool in Turnhout als docent anatamie en bewegingspathologie é& screening. Verder is hij zelf reeds jaar intensief aan de slag bikefitter te Zoersel. Zelf is hij een fervent fietser (racefiets & MTB).

DOELGROEP

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, podologen en (personal) trainers met interesse in de wielersport.

ACCREDITATIE

Pro-Q Kine (algemeen) 14pt

PRIJS

330€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema ‘beroepsspecifieke competenties‘)

INBEGREPEN

Syllabus, lunch en koffiepauzes

Locatie: Mechelen – SPOR

Organisatie: SmartEducation